Over Ruud Achterberg

PIANOLES LELYSTAD - Over Ruud Achterberg

Ruud Achterberg is geen doorsneeleraar. Zowel als mens en als leraar is hij anders en bovenal zichzelf.

Flexibiliteit

Uniek is zijn manier van aanpak waarbij niet eerst de methode gekozen wordt en dan wordt afgewacht of de student daarbij past maar juist andersom! Er wordt onderzocht welke methode het best past bij de student uitgaande van zijn of haar mogelijkheden en rekening houdend met de verschillende soorten talenten. Er wordt dus veel aandacht geschonken voor de wensen en noden van de leerling. De leerling staat centraal, niet de leraar. De leerling bepaalt wat hij wil spelen en wat hij wil bereiken. En hierin verschilt zijn manier van lesgeven van de traditionele leraar die elke leerling op quasi dezelfde manier aanpakt en lesgeeft. Alsof iedereen hetzelfde is...

Stijldiversiteit

Ook het gevarieerde repertorium dat in de pianoles aan bod komt verschilt van de klassieke methode. Ruud gelooft niet in de filosofie van 'we bijten ons eerst jarenlang doorheen taaie en saaie oefeningen en dan komt het wel.' Wat komt er dan wel? Zowel klassiek als pop, musical en filmmuziek kan dus aan bod komen. Er bestaat te veel knappe muziek om je te gaan bezig houden met stukken die je niet interesseren. Er wordt bijna alleen met muziekmateriaal gewerkt waar je zin in hebt. Dat kan vanalles zijn. Genieten en plezier hebben is het belangrijkste. Er wordt dus afgestemd op de muzikale voorkeur van de leerling-pianist. Want met muziek die je graag hoort leer je veel sneller omdat je motivatie dan veel groter is. Piano leren spelen vraagt discipline: het is een voorwaarde sine qua non. En deze discipline breng je toch liever niet op voor een saai stuk dat je van je leraar moet leren, en eigenlijk helemaal niet fijn vindt, nietwaar...?

Plezier

Beginnen met pianospelen is één. Maar volhouden tot het gewenste niveau is twee. Het is niet evident om dagelijks alleen achter de piano te zitten en te oefenen. Dit vraagt doorzettingsvermogen en voldoende motivatie. Voor de ene gaat dit al wat makkelijker dan de andere. Zijn jarenlange ervaring als pianist op het podium en als leraar heeft hem in de eerste plaats geleerd dat pianospelen plezant moet zijn. Zonder spelvreugde is leren immers moeilijk. Want wie komt graag naar de les met tegenzin? Dus zijn moto luidt: ‘al spelenderwijs leren’.

Liefde

Ruud wil zijn leerlingen in de eerste plaats ook de liefde voor de muziek bijbrengen. Dit doet hij door hen nieuwe muziek te laten ontdekken en ervaren en soms ook CD's mee te geven om thuis te beluisteren. Muziek is een manier om onszelf te uiten en hij helpt mensen graag op weg om die liefde voor muziek te uiten via de piano. HIj ziet de piano dan ook als een levend wezen met een ziel. Iemand die met je meeleeft en ademt, een soort van vriend om op terug te vallen.

Lesmateriaal

De lessen zijn ook zeer toegankelijk voor mensen die problemen hebben met het traditionele notenschrift of zelfs nog geen noten kunnen lezen. Kennis van notenleer is dus absoluut geen vereiste. De lol van het spelen staat voorop. Muziek spelen moet in de eerste plaats leuk zijn. Op een speelse manier wordt het notenlezen aangeleerd, in combinatie met de pianolessen. Hij maakt bovendien veel lesmateriaal zelf: zo heeft hij tal van leuke oefeningen om fouten te mogen maken, kleine muziekinstrumentjes, overzichtblaadjes, rollenspelen, een kaartspel om het notenlezen te oefenen, en andere kleurrijk didactisch materiaal in zijn lesmethode geïntegreerd.

Vrijheid

De leerling bepaalt zelf hoelang, hoeveel en hoe vaak hij/zij les wil. De lestijden (wanneer) en de lesduur worden bepaald volgens afspraak en in onderling overleg. Staat u erop om elke week twee keer les te krijgen? Of heeft u door uw professionele carriëre niet veel tijd over en is één keer per maand ruim voldoende? Het kan allemaal, mits duidelijke afspraken. Bij voorkeur is elke week les en op een vast tijdsstip gewenst, wil de leerling zich snel ontwikkelen. Niettegenstaande wordt erop toegezien dat de leerling genoeg materiaal en speeloefeningen naar huis meekrijgt om zichzelf voort te helpen. Via efficiënte zelfstudie kan men immers ook veel bereiken.

Samengevat: wat zijn de voordelen?

  • De leerling staat centraal, niet de leraar;
  • Repertorium afgestemd op de leerling;
  • Pianospelen is vooral 'SPEL'en;
  • Leuke, boeiende lessen met een vleugje humor en reflectie;
  • Geen notenleerkennis vereist;
  • Op een ecologische manier, d.w.z. respectvol voor de eigenheid van de leerling zonder hem te schaden;
  • Zeer boeiende en originele klasconcertjes op unieke lokaties;
  • Ook pianoles aan huis;
  • Zijn stijl is vernieuwend, open, met gevoel voor humor, resultaatgericht, liefdevol;
  • Een vrijblijvende eerste (proef)les om te 'proeven';
  • Flexibiliteit wat betreft lestijd, duur van de lessen en het aantal lessen;
  • U hoeft niet vooruit te betalen.